Click here to send us your inquires or call (852) 36130518

Chris Dolman

chris-dolman.jpg

Chris Dolman, geboren op 17 februari 1945 te Amsterdam is één van de kleurrijkste en meest komplete vechtsporters die ons land ooit heeft voortgebracht.

In zijn actieve wedstrijdcarièrre als worstelaar, powerlifter, judoka en freefighter heeft hij maar liefst 40 nationale en 10 internationale titels behaald.

Jarenlang genoot Chris Dolman, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen, een reputatie als ‘sterkste vechter ter wereld’. Dit was niet alleen gebaseerd op zijn opzienbarende resultaten op de ‘tatami’ en in de ring, maar ook op zijn resolute optreden als ordehandhaver in de jaren ’70 en ’80 op de Amsterdamse wallen.

Chris Dolman stond in die periode aan het hoofd van een omvangrijk beveiligings- en portiersnetwerk dat er voor zorgde dat er in die tijd géén criminaliteit plaatsvond in het beroemdste toeristengebied van Amsterdam. Dat is tegenwoordig helaas wel anders.

Als worstelaar heeft Chris Dolman het onmogelijke gepresteerd door in 1969 in het hol van de leeuw (Moskou) de Russen in hun eigen tak van sport te verslaan en wereldkampioen Sambo-worstelen te worden. Een ongelooflijk staaltje van machtsvertoon waarmee hij zijn naam in de internationale vechtsportwereld definitief neerzette.

Ook in het judo behoorde de legendarische worstelaar tot de absolute top. Hoewel hij Willem Ruska in deze sport voor moest laten gaan was in Amsterdamse kringen algemeen bekend dat je beter met Ruska ruzie kon krijgen dan met Dolman.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Chris Dolman als één van de eerste Europese vechters werd uitgenodigd in Japan om deel te nemen aan een nieuwe sport die in korte tijd enorm populair zou worden: freefight.

RINGS FIGHTING NETWORK is een organisatie in Japan die kampioenen uit diverse verschillende vechtsporten tegen elkaar laat uitkomen in één systeem.

Wereldkampioenen en Olympisch kampioenen in het Judo en worstelen kwamen in aktie tegen full-kontakt karate-kampioenen en Jiu-Jitsu specialisten.

In de nadagen van zijn imposante carierre won Chris Dolman in 1993 de RINGS Open Mega Battle, waardoor zijn status als super-vechter nogmaals bevestigd werd.

Daarvoor had hij al twee maal een gevecht geleverd tegen de sterkste mannen van de wereld.

In 1987 versloeg Dolman de Engelsman Geoff Capes en in 1989 moest de Amerikaan Bill Kazemayer het afleggen tegen de onverslaanbare Amsterdammer.

Momenteel houdt Chris Dolman zich bezig met het opleiden van nieuwe freefighters en promoot hij samen met Milco Lambrecht de bekende RINGS-Gala’s waar de momenteel sterkste vechters van Nederland in aktie komen.

Bekende leerlingen van Chris Dolman zijn onder andere: Joop Kasteel, Dick Vrij, Herman Renting, Valentijn en Allister Overeem en Hans Nijman.

Prijzenkast Chris Dolman:

 • 4x kampioen van Nederland Judo
 • 4x kampioen van Nederland Powerlifting
 • 7x kampioen van Nederland Samboworstelen
 • 11x kampioen van Nederland Grieks/Romeins worstelen
 • 14x kampioen van Nederland Vrije stijl worstelen

Totaal: 40 Nationale titels

  5x Benelux kampioen Grieks/Romeins worstelen
  5x Open kampioen van Israel Samboworstelen
   

 • 1966 Europees kampioen Judo (Lyon- Frankrijk)
 • 1969 Wereldkampioen Samboworstelen (Moskou-Rusland)
 • 1978 Open kampioen van de USA Samboworstelen (San Diego-USA)
 • 1985 Wereldkampioen Samboworstelen (Souston-Frankrijk)
 • 1985 Winnaar World Games Samboworstelen (Londen-Engeland)
 • 1993 Winnaar RINGS Open Mega Battle Tournament (Tokyo-Japan)

RINGS.nl

training-1.JPG